Log in
“De uitvaartbegeleider wordt ethicus” en “We moeten in ons testament gaan vastleggen of we teruggehaald willen worden uit de dood.” Trendwatcher Adjiedj Bakas over de toekomstige rol van de uitvaartbegeleider.
Ingeborg van den Wijngaart

Misschien blijven we in de toekomst eeuwig leven. Volgens mij wordt dat saai. De waarde van het leven zit erin dat het eindig is. Als je weet dat je nooit doodgaat, denk ik dat we zelfmoord plegen uit verveling. Stel dat je toe bent aan je vijfde vrouw, achtste carrière, of alle landen van de wereld al hebt gezien. Hoe geven we dan invulling aan een afscheid?”

Bakas’ fascinatie voor de huidige ontwikkelingen spat van zijn woorden af. Hij voorziet dat de uitvaartwereld meer moet gaan samenwerken met andere disciplines: de medische, de technologische, wetenschap in het algemeen. “En bij al die ontwikkelingen spelen ethische vragen. Daar moet een uitvaartbegeleider mee om kunnen te gaan.”

Parttime afscheid

Bestaan er in de verre toekomst nog uitvaarten? “We gaan misschien wel parttime afscheid nemen”, voorspelt de veelgevraagd spreker en gerespecteerd influencer, die met Yardens topman Ron Bavelaar twee boeken schreef over uitvaarttrends. “In Amerika besloot een