Log in
De uitvaartbranche greep een bezoek van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan om te pleiten voor een betere positie van de uitvaartzorg tijdens rampen.
Marjon Weijzen

Vooral de verhalen uit door de pandemie hard getroffen gebied maakten indruk op de minister. Ze bedankte de branche en beloofde die aandacht vast te houden. Ton Claassen, uitvaartverzorger in coronahaard Uden-Meierijstad, hield de minister voor dat de uitvaartzorg bij de verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen onderaan bungelt, ‘nog onder de ouderenzorg’. In een Branchestandpunt dat BGNU-directeur Heidi van Haastert namens het bestuursteam coronavirus aan de minister overhandigt, staat dat de uitvaartzorg moet worden opgenomen op de lijst van cruciale beroepen, de zogenaamde PBM-lijst van het ministerie van VWS.

Vanuit de postmortale zorg vertellen Heleen Nelisse van CMO, Joris Huizinga van de Vereniging van Mortuariumbeheerders in de Gezondheidszorg (VMG) en Richelle Kleijngeld van Claassen Uitvaartzorg over het werken in beschermende kleding en hoe zwaar het was om niet samen met de familie te kunnen verzorgen. En dan de aantallen. Claassen: “Op een gegeven moment wil je die telefoon niet meer opnemen, denk je ‘niet weer een melding.’”