Log in
De volgende dag zijn ze de uitvaart alweer vergeten, maar dat is geen reden om mensen met dementie thuis te laten. “Je geeft ze hun waardigheid terug.”
Marjon Weijzen

Monuta wordt dementievriendelijk. Het uitvaartbedrijf streeft ernaar dat volgend jaar alle medewerkers met klantcontact het certificaat ‘samen dementievriendelijk’ verworven hebben. Deze gerichtheid op dementie is niet vreemd: een kwart van de 80-plussers heeft Alzheimer (Trouw, 21/2/209) en volgens Koert Huber van Dementievriendelijke Uitvaartzorg worden jaarlijks 4500 mensen met dementie weduwe of weduwnaar. De groep mensen met dementie groeit bovendien snel: volgens onderzoek van Alzheimer Nederland is dementie het voorland voor een op de drie vrouwen. Een remedie is nog niet in zicht.

Recht op afscheid

Huber van Terramor Uitvaartzorg en Dementievriendelijke Uitvaartzorg geeft al een paar jaar trainingen dementievriendelijke uitvaart. Sinds kort zijn er ook trainingen voor ritueelbegeleiders en uitvaartondersteunend personeel. Monique van Heesch-Toirkens (Van der Stappen uitvaartverzorging) en Susanne Brands-Peersman (Goemans Uitvaartzorg) zijn twee van de 110 gecertificeerde ‘dementievriendelijke uitvaartverzorgers’ die een tweedaagse training volgden. “Ik probeerde altijd al om mensen met dementie bij de uitvaart te betrekken”, zegt Van Heesch-Toirkens. “Tot nu toe op gevoel, nu kan ik uitleggen