Log in
Een overledene opensnijden voor onderzoek naar de doodsoorzaak is straks niet meer nodig. Met de hulp van scans hoeft de autopsie van een lichaam geen ‘puinhoop’ meer te maken.
John Hermse

Een lijkschouwing waarbij robots een grote rol gaan spelen: het is nog toekomstmuziek, maar Wolter Oosterhuis ziet het al voor zich. De emeritus hoogleraar pathologie van het Erasmus MC in Rotterdam deed samen met radiologen van het ziekenhuis onderzoek naar obductie waarvoor het lichaam niet open hoeft te worden gesneden. Met een CT- of MRI-scan wordt het stoffelijk overschot doorgelicht, waarna onder CT-geleide een stukje weefsel uit het lichaam kan worden genomen voor nader onderzoek naar de doodsoorzaak. In de toekomst door een robot, maar bestudering van het weefsel gebeurt dan natuurlijk wel door een patholoog.

Lichaam intact

Heleen van den Tol-Nelisse, zorgmanager bij CMO, noemt een obductie op basis van scans ‘een mooie ontwikkeling’ voor de nabestaanden, omdat het lichaam intact kan blijven. Vooral bij onderzoek van de hersens kan scannen groot voordeel opleveren, omdat hersenweefstel nu nog zes weken gefixeerd moet worden voordat het onderzocht kan worden. Bij de nieuwe methode hoeven alleen gaatjes geboord te