Log in
Liefde in de uitvaartwereld. Steelse blikken van een weduwnaar. Of als echtpaar een uitvaartonderneming runnen. Hoe is het om samen met je geliefde een emotievol beroep uit te oefenen? En hoe ga je verder als die relatie stukloopt?
Ingeborg van den Wijngaart

Verliefd op de uitvaartverzorger? Nee, verliefd is het niet, denken de geïnterviewden. Eerder behoefte aan steun, vermoedt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van ‘Liefde, lust en ellende’. Of vanuit eenzaamheid, denkt Annie Rutten (Annie Rutten Uitvaartverzorging, Diessen). Of, ook heel menselijk, de behoefte aan een sprankeling genot als je je verrot voelt, aldus Evelien Ligthart (Evelien Ligthart Uitvaartverzorging uit Poortugaal).

Ook Michèle Verburgt, samen met haar man Max eigenaar van Passend Afscheid in Duivendrecht, maakte het mee: de nabestaande die meer voor haar gaat voelen in de week van de uitvaart. “Ik merkte het in alles, in de communicatie, in de appjes die hij stuurde. Dan is het een voordeel dat Max en ik samen in het vak zitten. Ik heb elk bericht ondertekend met beide namen”, vertelt ze. “Ik begrijp het ook wel, want om elkaar goed te begrijpen in zo’n week, moet je open zijn