Log in
Welk wetenschappelijk onderzoek is relevant voor de uitvaartbranche? Deze keer Janieke Bruin-Mollenhorst over religieus klinkende uitvaartmuziek.
Janieke Bruin-Mollenhorst

janieke uitvaartDe Nederlandse uitvaartcultuur wordt vaak getypeerd als geseculariseerd. Het is dan ook opmerkelijk dat het Ave Maria zo populair is bij uitvaarten. Naast het Ave Maria zien we ook andere religieuze beelden in populaire uitvaartmuziek, zoals in Angels van Robbie Williams en Tears in Heaven van Eric Clapton. Dit roept de vraag op waarom hemel, engelen en het Ave Maria zo populair zijn bij uitvaarten en hoe deze muziek zich verhoudt tot (geïnstitutionaliseerde) religie.

Engelen

Hoewel de invloed van de kerk minder is geworden, kunnen mensen zichzelf nog steeds als religieus beschouwen en/of een religieuze betekenis ergens aan toekennen. Williams’ engelen en Claptons hemel kunnen religieus geïnterpreteerd worden. Maar ook buiten een christelijk interpretatiekader vormen hemel en engelen een beeld, of op z’n minst een ‘taal’, om uitdrukking te geven aan hoe en waar de overledenen nu zijn. Het maakt het makkelijker om de relatie met de overledene voort