Log in
Welk wetenschappelijk onderzoek is relevant voor de uitvaartbranche? Deze keer Rob van den Burgh over de acceptatie van (semi)circulaire uitvaarttechnologieën.
Rob van den Burgh

In mijn scriptie naar de sociale acceptatie van nieuwe, (semi)circulaire uitvaarttechnologieën heb ik een acceptatiekader toegepast met zeven invloedrijke factoren. Deze factoren zijn: gemeenschap, verbondenheid, familiebanden, netheid, vertrouwen, procedurele eerlijkheid en houding.

Populariseer huidige duurzame opties

Aanbevelingen voor de uitvaartbranche zijn om eerst duurzame opties binnen huidige technologieën te populariseren en daarna pas nieuwe (semi)circulaire technologieën te introduceren. Tips: – Ga door met het op de markt zetten van producten met een lagere ecologisch voetafdruk, verminder totaal materiaalgebruik en recycle waar mogelijk. Onderzoek de mogelijkheid om het donorregistratieplatform uit te breiden met andere uitvaartwensen. – Bouw nieuwe infrastructuur (zoals crematoria) volgens (bijna) energieneutrale normen. – Moedig het gebruik van de fiets of het OV aan onder aanwezigen op een uitvaart. – Het blijkt dat mensen die zelf hun uitvaart regelen voor een bescheidener opzet kiezen dan hun nabestaanden. Met als gevolg: een lagere impact op het milieu.
<

Rob van den Burgh studeert Industrial Ecology aan TU Delft en Leiden Universiteit. Zijn eerste onderzoeksproject in de uitvaartbranche was een studie naar de milieu-impact van composteren voor het toenmalige Urban Death Project (Nu: Recompose) in Seattle. Vorig jaar schreef hij zijn scriptie over een ander betrekkelijk matig onderzocht aspect van de uitvaartbranche.