Log in
Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken zoomt telkens in op een ander land. Deze keer op IJsland, waar de staat veel betaalt, maar zangers en koren de uitvaartkosten desondanks laten oplopen.
Wouter van Aaken

Rúnar Geirmundsson is een van de meest ervaren mensen binnen de European Federation for Funeral Services (EFFS). De IJslander zit al 35 jaar in het uitvaartvak en inmiddels draait ook zijn zoon mee in het familiebedrijf. Geirmundsson vertelt over uitvaarten in dit land met ongeveer 340.000 inwoners.

Kerk

Uitvaarten werden vroeger bijna altijd uitgevoerd door de Evangelisch-Lutherse kerk. Geirmundsson: “Toen ik begon, regelde de kerk 90 procent van de uitvaarten, nu nog 40 procent. De kerk speelt nog steeds een belangrijke rol. De kerk beheert ook het enige crematorium. Ook niet-kerkelijke mensen hebben om praktische redenen hun uitvaart in de kerk. Bij een uitvaart in IJsland komen doorgaans veel mensen; 200 is normaal maar 500 is zeker geen uitzondering. Kisten zijn doorgaans wit en bij de kerkceremonie blijft het belangrijk om rechtsom de kerk uit te gaan naar de begraafplaats, waar de graven allemaal ‘met de voeten richting het oosten liggen zodat de overledene de zon op ziet komen’. Net