Log in
Onze supermarkten gaan steeds meer op elkaar lijken. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken zoomt telkens in op een land. Deze keer sprak hij de Italiaanse uitvaartondernemer Luca Tabossi, onder meer over zinken kisten.
Wouter van Aaken

Luca Tabossi is eigenaar van een uitvaartonderneming in Ancona aan de Adriatische zee. Zoals bij veel Italiaanse uitvaartondernemingen is het bedrijf al generaties in de familie. Ik ontmoette hem (net even wat beter gekleed dan de andere deelnemers) bij de laatste EFFS-bijeenkomst in mei. Hij praatte me bij over de ontwikkelingen en tradities van de Italiaanse uitvaart.

Niet verplaatsen

Jaarlijks overlijden zo’n 600.000 Italianen. Gemiddeld zijn ze een jaartje ouder dan Nederlanders, misschien dankzij het mediterrane dieet? Verplaatsen van het lichaam mag pas na aangifte van overlijden bij de gemeente. De uitvaartonderneming verzorgt het lichaam meestal thuis of in het ziekenhuis, slechts af en toe in een uitvaartcentrum. Alleen artsen mogen een lichte balseming uitvoeren, wat bijna alleen bij repatriëringen voorkomt. Het beroep van thanatopracteur bestaat in Italië bij weten van Tabossi niet.

De uitvaart volgt in vergelijking met Nederland snel na overlijden: meestal binnen 48 uur. Rouwpost is weinig gebruikelijk; de communicatie gaat via

De Italiaanse uitvaartondernemer verzorgt het lichaam thuis of in het ziekenhuis. Alleen artsen balsemen.