Log in
Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken sprak tijdens de Funéraire in Parijs bij een bijeenkomst van de European Federation for Funeral Services (Effs) met Markus Pinter van de Oostenrijkse uitvaartbranchevereniging.
Wouter van Aaken

Markus Pinter vertegenwoordigt de Oostenrijkse brancheorganisatie in het buitenland. Een opgewekte man van begin 40 en directeur van de Bestattung und Friedhöfe Wien. Een brede gemeentelijke organisatie die de begraafplaatsen in Wenen beheert, jaarlijks 10.000 uitvaarten regelt (!) en participeert in een crematorium en een opleidingsinstituut.

Vooral begraven

In Oostenrijk wordt vooral nog veel begraven, normaliter in een familiegraf. Landelijk is dit 55 procent, maar anders dan in andere hoofdsteden ligt dit percentage in Wenen met 67 procent juist hoger. Pinter: “Het is onduidelijk hoe dit komt. Mogelijk is hier meer grond beschikbaar vergeleken met de bergregio’s of heeft het te maken met de Weense cultuur. In Wenen zijn 46 begraafplaatsen.” Ook na crematie in een van Oostenrijks dertien crematoria wordt de urn in 80 tot 90 procent van de gevallen begraven. Uitstrooien van de as is niet toegestaan. Een gemiddelde Oostenrijkse uitvaartceremonie duurt ongeveer een uur met een belangrijke rol voor muziek. In de steden vindt de ceremonie meestal plaats