Log in
Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken zoomt telkens in op een ander land. Deze keer Roemenië, waar binnen twee dagen voor 2000 euro begraven wordt.
Wouter van Aaken

Catalin Dodu is president van een uitvaartonderneming in de Roemeense stad Tecuci en lid van de European Federation for Funeral Services. Bij de EFFS-bijeenkomsten is hij steeds bij de andere bezoekers op zoek naar informatie om zijn dienstverlening te verbeteren. Hij vertelt me enthousiast over uitvaarten in Roemenië.

Roemenië heeft 21,5 miljoen inwoners en ongeveer 261.000 overleden per jaar. Veruit het grootste deel van de Roemenen krijgt een kerkelijke uitvaart van de Roemeens-Orthodoxe kerk. Het orthodoxe geloof staat cremeren niet toe, zodat meer dan 95 procent van de Roemenen wordt begraven. Een uitvaart in Roemenië kost gemiddeld 2000 euro, een crematie zonder aanvoer 200 euro. De overheid betaalt maximaal 1000 euro voor mensen met een arbeidsverleden, en 500 euro voor een partner – een soort WW-regeling voor een uitvaart.

Arbeidsmigranten rekken uitvaarttermijn

Net als in veel andere zuidelijke landen is de tijd tussen overlijden en uitvaartceremonie kort: gemiddeld twee dagen. Deze termijn wordt wel steeds vaker opgerekt, omdat familie van ver moet