Log in
Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? In Turkije betaalt de gemeente de uitvaart, vaak inclusief stoelen, tenten en eten.
Wouter van Aaken

Murat Arslanoglu heeft uitvaartbedrijf Fempa in Antalya. Als private partij is hij lid van de EFFS om meer kennis op te doen. Als we elkaar bellen, lijkt hier de herfst te beginnen terwijl het daar 36 graden is.

Binnen 24 uur

Hoewel een lichaam wettelijk pas binnen vijftien dagen begraven moet zijn, willen moslims dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Na de lijkschouwing wordt het lichaam zo snel mogelijk gewassen en in een lijkwade gewikkeld. Uitvaartkisten worden enkel voor het vervoer gebruikt. Hierna wordt het lichaam naar de moskee gebracht voor het laatste gebed. Daarna neemt de familie het lichaam mee naar de begraafplaats, waar het wordt bijgezet in een familiegraf of apart wordt begraven. Over het algemeen is de uitvaart binnen 24 uur afgerond. In uitzonderingsgevallen wacht een familie, omdat bijvoorbeeld een naaste van ver moet komen. Waar in sommige andere islamitische landen later een overledene aan een graf kan worden toegevoegd, mag in Turkije alleen de familie bepalen wat