Log in
Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken zoomt telkens in op een ander land. Deze keer op Zweden, waar veel meer tijd zit tussen overlijden en uitvaart.
Wouter van Aaken

Na de oktoberbijeenkomst van de European Federation for Funeral Services sprak ik Ulf Lernéus, van de SVERIGES BEGRAVNINGSBYRÅERS FÖRBUND, Memento. Vaak is hij er met zijn Noorse collega Gunnar Hammersmark. “Ik praat Zweeds en Gunnar Noors en dan verstaan we elkaar”, lacht Lernéus. Hij neemt me mee in de Zweedse uitvaartsector, die wat afstandelijk is, maar waar geldt: we nemen de tijd.

Uitvaart pas na weken

Wanneer iemand overlijdt, blijft het lichaam lang in het ziekenhuismortuarium. Lernéus: “Nabestaanden bellen de uitvaartonderneming gemiddeld 3,5 dag na overlijden.” Vervolgens duurt het gemiddeld vijftien dagen voordat de overledene in een kist ligt. Slechts 20 procent van de nabestaanden wil de overledene nog even zien.

Lernéus grossiert in cijfers: de afscheidsceremonie vindt gemiddeld 22 dagen na overlijden plaats, 81 procent van de overledenen wordt gecremeerd, 7 procent van de overleden krijgt een crematie zonder ceremonie. Dit percentage neemt ieder jaar toe. Opmerkelijk: de laatste 25 jaar is het aantal mensen dat een