Log in
Op het Indonesische eiland Sulawesi graven de Toraja hun doden jarenlang weer op. Fotograaf Lieve Blanquaert legde vast hoe de karkassen worden aangekleed en samen met hun dierbaren gefotografeerd.
Lieve Blancquaert

Yulius Lantong vraagt zijn dode vader en moeder op luide toon: “Oma en opa , er zijn mensen van ver gekomen om jullie te groeten, mag dat?” De doden zijn akkoord. De kamer is rood ingepakt en in het midden staan twee rode, met goud beschilderde, gesloten kisten. Hierin liggen de man zijn beide ouders, netjes naast elkaar.

“Oma is al vijf jaar geleden overleden, maar opa nog maar pas, drie weken geleden”, zegt hij. “Sorry ouders, we gaan nu de kisten openmaken voor het bezoek.” Alsof het helemaal normaal is, help ik hem met het openschuiven van de kisten en onder een gaasdoek zie ik het dode koppel. Oma ziet er echt niet oké uit, ik schrik van het beeld. Haar huid is zo goed als weg en toch is ze, na al die jaren, niet enkel een skelet. Ze is er nog steeds ergens, alsof ik in haar kan herkennen wie ze ooit was.

Begraven