Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenOntruimen verzorgingsflat
Partnercontent

Ontruimen verzorgingsflat

Vrijdag 24 mei 2024

Een verzorgingsflat leegmaken na het overlijden van een nabestaande? Informeer direct naar de ontruimingsprocedure. In de meeste gevallen moet je de flat binnen zeven dagen na het overlijden leegmaken. Dit heeft te maken met de financiële structuur van de zorg en de lange wachtlijsten. Let op: In de praktijk is deze termijn zelfs nog korter. Soms nog vóór de uitvaart.

Geen wettelijke termijn

Actiz, de brancheorganisatie voor verzorgingstehuizen, gaat uit van een termijn van zeven dagen. Dit is geen wettelijke termijn. In de praktijk zijn er schrijnende situaties waarbij nabestaande soms binnen twee dagen een woning leeg moeten opleveren. In sommige gevallen kun je verzoeken voor een langere termijn dan zeven dagen. Hier kunnen extra kosten voor gelden. Die kosten kun je niet aftrekken van de erfenis.

Samenwonen

Bij samenwonende geldt een andere regeling. De achtergebleven partner verhuist binnen dezelfde termijn van zeven dagen naar een passende kamer binnen de instelling. Dit duurt soms langer vanwege beschikbaarheid van ruimte.

Opbaren soms mogelijk

Soms is er de mogelijkheid om de overledene op te baren tot de genoemde zeven dagen in het tehuis. Dit opbaren kan gepaard gaan met aanvullende eisen en kosten van de zorgaanbieder. Informeer vooraf en maak duidelijke afspraken.

Particuliere instellingen andere regels

Bij particuliere verzorgingstehuizen kunnen de regels anders zijn en meer lijken op huurovereenkomsten. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de specifieke afspraken.

Wat als je niet op tijd bent?

Verzorgingshuizen hanteren meestal strikte regels. De nabestaanden moeten binnen de gestelde termijn de verzorgingsflat hebben ontruimd. Is dit niet het geval? Dan voert de instelling de ontruiming zelf uit. De kosten van opslag berekent de instelling dan door aan de erfgenamen. Dit is dezelfde procedure als er geen nabestaanden bekend zijn.