Log in
In de VS en Canada is resomeren in een aantal staten toegestaan. Bij de Britten is de methode niet gelegaliseerd, maar de verwachting is dat er dit jaar nog een belangrijke stap gezet wordt. Bij ons zal het nog wel even duren.
Mark Heijster

Yarden is al een tijdje in contact met ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om de wetswijziging voor te bereiden die resomeren in Nederland toestaat. Een verzoek daartoe moet goed onderbouwd worden. Is die nieuwe uitvaarttechniek haalbaar? Is deze technisch mogelijk? Wat is de milieubelasting?

Draagvlak

Yarden liet TNO de milieuaspecten onderzoeken. Resomeren werd afgezet tegen cremeren en begraven. Volgens John Heskes, die voor Yarden de procedures rond de wetswijziging nauwgezet volgt, toonde het onderzoek aan dat resomeren het milieu minder belast dan cremeren en begraven.

Heskes: “Vervolgens hebben we onderzoek gedaan naar het consumentendraagvlak, waarbij we ook allerhande groeperingen hebben betrokken die vanuit hun religie mogelijk bezwaar zouden kunnen hebben tegen deze methode. De conclusie was dat er voldoende draagvlak is.”

In de VS

De Canadezen en de Amerikanen hebben de methode enkele jaren geleden al omarmd. In de VS zijn er inmiddels drie uitvaartondernemers die deze aanbieden, onder de naam Bio-Cremation. John McQueen