Log in
Samenwerken in de branche, en met ketenpartners. Hoe doe je dat op een vruchtbare manier? Wat werkt wel, wat werkt niet? En wat is samenwerking eigenlijk? “Blijf niet op een eilandje zitten. Kijk naar buiten en pak de ruimte.”
Ingeborg van den Wijngaart

Samenwerken is niet moeilijk. “Je moet gewoon je ogen openhouden”, zegt Herman Wormgoor, gepensioneerd bestuurder van Vredehof, uitvaartorganisatie in Twente, Salland en de Achterhoek. “Kijk om je heen en zie dat een thema of samenwerkingsverband aandacht verdient. Het belang daarvan hoeft niet direct heel dicht bij je te staan, maar stel je open op”, vervolgt de oud-directeur, die tijdens zijn werkzame leven onder andere betrokken was bij de oprichting van Greenleave en Stichting Centrum Uitvaartinformatie, de organisatie achter de Uitvaartinformatiehulplijn.

Ook bij kleinere ondernemers valt het woord ‘open’ als het over samenwerking gaat. Maaike Hoogerwerf-Verstraten verkocht in 2019 haar uitvaartonderneming met uitvaartcentrum in Middelburg en startte Vaarwel Asverstrooiingen, dat vanuit havens asverstrooiingen op het water door heel Nederland aanbiedt. “Ik ga overal blanco in, luister niet naar geruchten en bepaal zelf of ik iemand prettig vind of niet. Ik denk dat als je open en vriendelijk