Log in
Als een verdeelde familie bij een uitvaart toch samen de deur uitloopt, kijkt de uitvaartbegeleider er trots op terug. Maar familieconflicten kunnen uitvaartverzorgers ook flink beschadigen. Afstand nemen en analyseren helpt.
Marjon Weijzen

Je onderscheidt je niet doordat je rode en blauwe kisten aanbiedt”, stelt uitvaartondernemer Brenda Siebrand, “wel door hoe je families begeleidt.” In columns en blogs beschrijft de uitvaartondernemer, actief in Overijssel en Flevoland, hoe familiebreuken en -breukjes gelijmd worden. Maar familieconflicten kunnen uitvaartverzorgers ook flink beschadigen. “Ze kunnen er heel onzeker van worden. Het kan ze behoorlijk moeite kosten om daarna weer op pad te gaan”, weet Siebrand uit ervaring.

Astrid ten Hove, ruim drie jaar uitvaartbegeleider bij Siebrand, kan erover meepraten. Zowel over het ‘van betekenis kunnen zijn’, als over het afgebrand worden.

Slechte relatie, mooie uitvaart

Ten Hove: “Ik werd gebeld door een man van rond de dertig die van de politie had gehoord dat zijn vader, met wie hij nauwelijks contact had, dood in huis was aangetroffen. De vader, een kluizenaar van rond de zestig, was gescheiden en had nog een dochter met wie hij al 25 jaar geen contact meer had en die in Frankrijk