Log in
Nu domineren kisten van spaanplaat nog de markt, maar als het aan stichting Greenleave ligt, gaan binnenkort alleen nog duurzamere kisten het graf of de oven in. Van hout, of toch ook van duurzamer spaanplaat?
John Hermse

Greenleave zet hoog in: al vanaf 2020 zouden er geen kisten van spaanplaat meer op de markt moeten komen. Spaanplaat breekt niet makkelijk af en er worden schadelijke stoffen gebruikt bij de productie die vervuiling geven bij verbranding of in de grond terecht komen. Milieu-organisatie Natuur & Milieu heeft meegekeken bij het formuleren van de duurzame uitgangspunten van Greenleave.

‘Een steen in de vijver’, noemt Greenleave-voorzitter Evert de Niet de oproep van de stichting die duurzame uitvaarten wil stimuleren, want nu worden nog pakweg drie van de vier kisten van dit materiaal gemaakt. “We willen het een beetje scherp neerzetten. Kom op, uitvaartbranche. Ga je zitten wachten op producenten van kisten of ga je zelf iets doen?”

Alternatieven

Maar wat moeten de uitvaartondernemers dan doen? Wat zijn de alternatieven voor het nu nog dominante spaanplaat? Greenleave wijst erop dat er genoeg duurzame houten kisten zijn, het liefst massief, zonder lijm en uit Nederland, zodat het hout niet over grote