Log in
Waarom laten we onze dierbaren niet sterven en opbaren in hun favoriete slaaphouding? We zijn gewend een overledene op de rug op te baren: hoofd op het kussen, handen gevouwen, lichaam gestrekt. Maar hoe natuurlijk is die houding?
Ingeborg van den Wijngaart

Ontspannen sterven in plaats van ‘amechtig hijgend’ op de rug; hospicedirecteur Saskia Teunissen vroeg zich af of liggen in de favoriete slaaphouding daaraan kon bijdragen. Onderzoeker Cathelijne Verboeket-Crul en onderzoeker-fotograaf Nynke Thien interviewden en fotografeerden patiënten in het Academisch hospice Demeter in De Bilt.

Thien is als wetenschapper ‘gezondheidszorg met speciale aandacht voor einde van het leven’ én fotograaf vertrouwd met mensen in hun laatste levensfase. Ze realiseerde zich dat het kiezen van een favoriete sterfhouding een van de laatste dingen is waar we als mens nog regie over hebben. Ze fotografeerde de hospicepatiënten in hun voorkeurshouding.

Foto’s in patiëntdossier

Voor het onderzoek hielden Verboeket-Crul en Thien interviews, waarin ook het onderwerp voorkeurshouding ter sprake kwam. Thien: “Vervolgens vroegen we of we foto’s mochten maken.” De beelden waren van essentieel belang. “Ze gingen in het patiëntdossier, zodat verpleegkundigen, vrijwilligers en nabestaanden wisten hoe deze persoon graag wilde liggen.” Het onderzoek was vrijwillig