Log in
Radiotherapieën worden steeds meer gebruikt, ook palliatief. Opgeschrikt door incidenten met radioactieve overledenen onderzoekt het RIVM de risico’s voor de uitvaartbranche. Hoe heb je te handelen als overledenen- of uitvaartverzorger?
Marjon Weijzen

“Als nabestaanden er niet aan denken om door te geven dat de overledene maanden geleden een nucleaire behandeling kreeg”, stelt Roel Stapper, woordvoerder Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), “en het overlijden is op vrijdagavond. Wanneer hoor jij dan van een mogelijke radioactieve besmetting?” Als uitvaartverzorger help je mensen, je gaat niet het hele weekend wachten, vanwege een piepkleine kans op radioactieve besmetting.

Radiotherapie groeit

Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) krijgen in Nederland jaarlijks zo’n drieduizend patiënten een behandeling met radioactieve stoffen. De verwachting is dat er steeds vaker radioactieve therapieën zullen worden ingezet, ook palliatief. Tot nu toe werden de behandelingen gebruikt om (kanker)patiënten te laten genezen en kwam het zelden voor dat er een patiënt tijdens de behandeling of binnen een jaar overleed. Na een jaar is bij alle behandelingen het stralingsgevaar voorbij. Bij een behandeling met jodium-125 stelt de LVC in de richtlijn Hoe omgaan met een