Lees verder
Binnenkort wordt de eerste boom geplant in het Bos der Omarming in Geestmerloo, een herdenkbos voor overleden kinderen. “Het bos geeft inspiratie om verder te leven”, vindt Lia Schrier.
Marjon Weijzen

Sinds augustus heeft Lia Schrier een uitvaartbedrijf – Liaison rouw- en uitvaartbegeleiding – in Schagen. Al veel langer houdt ze zich bezig met het ontwikkelen van herdenkbossen voor overleden kinderen. In 2008 is de Stichting Bos der Omarming opgericht. Het duurde tien jaar voor de eerste bomen geplant konden worden, in Wildrijk, in een bestaand bos, waar zieke iepen gerooid waren. Volgende maand, op 21 november, worden de eerste bomen geplant in een nieuw Bos der Omarming, bij Natuurbegraafplaats Geestmerloo. En Schrier heeft al plannen voor een derde bos.

Bos = Leven

De Bossen der Omarming zijn algemeen toegankelijk. Het is niet de bedoeling om van de bomen persoonlijke monumenten te maken, laat staan om ze vol te hangen met beertjes, windorgels en dergelijke. Schrier, die zelf een kind verloor, vindt een bos een goede plaats om te rouwen. “Een bos is licht, het groeit, leeft. Je kunt er bijvoorbeeld gaan picknicken op de geboorte- of sterfdag van je kind en broertjes en zusjes kunnen er struinen en ravotten.” De bomen zijn er voor overleden kinderen in brede zin: van stilgeborenen tot volwassen kinderen. “Er is veel belangstelling uit het hele land. We krijgen duidelijk meer aanvragen sinds begin vorig jaar overleden kinderen in de basisregistratie personen mogen worden opgenomen. Dat heeft veel losgemaakt.”

As bijzetten of verstrooien mag niet. Bomen kosten tussen de 150 en 200 euro en de stichting organiseert twee keer per jaar, in november en maart, een boomplantdag, waar, omlijst door muziek, bomen geplant worden. Per familie mogen gemiddeld vijf personen komen, er wordt gewerkt aan een coronaproof programma.

Beeld: Jolanda Jacobs/ Bos der Omarming