Log in
Thanatopraxie thuis: een voorrecht of een bende? Daarover verschillen de meningen. BGNU, Nit, Nvoa-Vesalius én ervaren thanatopracteurs delen vanuit de praktijk hun ziens- en werkwijze.
Miriam Vijge

Thanatopraxie moet in een professionele ruimte (lees: niet thuis) uitgevoerd worden, vanwege de risico’s voor mens en milieu. Dat adviseerde BGNU de overheid. George Maat, voorzitter van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (Nit), is het ermee eens: “Thuis balsemen gebeurt niet zo vaak”, vermoedt hij, “en het zou helemaal niet moeten gebeuren.” Aantallen houdt het Nit echter niet bij wegens “gebrek aan response vanuit het veld”. Maat is blij dat “na jarenlange terughoudendheid de overheid nu met de branche in gesprek is over een beroepsregeling gericht op kwaliteitsborging”.

Bedreiging

Thanatopraxie, of lichte balseming, kent risico’s, zoals het werken met en vervoeren van conserverende vloeistoffen met formaldehyde. De stof is giftig tot deze is afgebroken en moet niet in het milieu terechtkomen. Ook kunnen luchtwegen en huid erdoor geïrriteerd raken. Daarnaast moeten lichaamsvloeistoffen als ziekenhuisafval behandeld worden en variëren de werkomstandigheden in thuissituaties nogal. Maat noemt thuis balsemen een bedreiging voor de behandelaar en de