Log in
Keihard blokken in de avonduren, een cursus volgen of een beurs bezoeken? Uitvaartverzorgers moeten zich twintig uur per jaar bijscholen om hun certificatie te behouden. Als ze daar maar tijd voor maken.
Redactie

Verplichtingen stuiten haar een beetje tegen de borst, maar dat de uitvaartbranche binnenkort te maken krijgt met een dwingender vorm van bijscholing, begrijpt uitvaartondernemer Brenda Siebrand heel goed. Elke drie jaar moeten uitvaartverzorgers zestig studiepunten halen, willen ze opgenomen blijven in het Register Uitvaartverzorgers. “Als je het niet verplicht, gebeurt het vaak niet”, zegt Siebrand van Siebrand Uitvaartbegeleiding. “Terwijl het de normaalste zaak van de wereld is om je bij te scholen.”

Volgens Willemijn Solbrich, consultant opleiding & ontwikkeling bij Yarden, hebben Yardens uitvaartverzorgers stuk voor stuk wel iets aan bijscholing gedaan. “Maar de mate waarin verschilt, dat wordt nu gelijk getrokken. Daar kunnen we nu een slag in maken.”

Uitvaartondernemer Ton Claassen, voorzitter van de stichting Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (Navu), die de ‘ Permanente Educatie (PE)’ , zoals het officieel heet, uitvoert, denkt dat bijscholing nog wel een duwtje in de rug kan gebruiken. “Er is een stok achter de deur nodig.”

Linda van Santen, coördinator opleidingen