Troosten via een app
Vrijdag 9 december 2022Even van je laten horen op een sterfdag, een herinnering delen, hulp aanbieden. Dat kan via de troost- en gedenkapp Condole. Is er behoefte aan nog een app? Henk de Groot: “Nieuwsgierig ben ik wel.”
“Als ik iets voor je kan doen, dan bel je maar”, krijgen nabestaanden nogal eens te horen van mensen die treurenden bij willen staan met zaken van alledag waar hun rouwende hoofd niet naar staat: boodschappen doen, koken, het huis poetsen. Zelf merkte uitvaartverzorger Romy van der Wiel uit Joure na het overlijden van haar vader dat het er vaak bij blijft. “Nabestaanden bieden dat niet uit zichzelf aan.” Wat zou kunnen helpen is een app: een berichtje is zo verstuurd. Het is een van de redenen dat Van der Wiel enthousiast is over de troost- en gedenkapp Condole. “Via een app kan een nabestaande meer van een afstand zeggen: ‘Je hebt hulp aangeboden, kun je me nu helpen?’”
Gratis?
Het zal Yvette den Hartog als muziek in de oren klinken. Anderhalf jaar geleden begon ze Condole ‘uit de behoefte om herinneringen levend te houden en verbinding te maken bij verlies.’ Haar moeder overleed toen ze nog maar 15 was. “Mijn herinneringen aan mijn moeder waren maar vaag.” Ze was daarom blij met de herinneringen van anderen.
In de Condole-app kan een besloten ‘gedenkomgeving’ worden gemaakt waarin herinneringen kunnen worden gedeeld en berichten geplaatst. Via een uitvaartondernemer kost dat 59 euro, als nabestaanden zelf een gedenkomgeving willen aanmaken kostte dat tot nu toe 79 euro. Den Hartog is van plan deze tarieven misschien wel helemaal te laten vervallen. De ondernemer wil niet aangeven hoeveel mensen gebruikmaakten van de app.
De gedenkomgeving geldt voor een jaar, daarna kunnen ze de inhoud van de app vast laten leggen in een gratis pdf of in een gedenkboek. “Ik hoorde van mensen dat ze het fijn vinden als zo’n ‘gedenkmonument’ geregeld wordt, dat je dan niet bij het Kruidvat van alles hoeft te doen”, zegt Den Hartog. Verder is er een webshop met onder meer boeken, en er is informatie over bijvoorbeeld rouwverwerking. Via Condole worden mensen er ook aan herinnerd dat ze op belangrijke momenten, zoals de sterfdag of de verjaardag van de overledene, iets van zich kunnen laten horen.
Sommige mensen hebben zo’n kleine kring van naasten, dat het fijn is dat professionele organisaties hulp bieden
Den Hartog wil met Condole nog meer gaan bieden dan troost en hulp van bekenden. De app kan ook andere hulp onder handbereik brengen. Mantelzorg bijvoorbeeld, of maatjeshulp. “Sommige mensen hebben zo’n kleine kring van naasten dat het fijn is dat professionele organisaties hulp bieden.”
Memori, closure
Henk de Groot van De Groot Uitvaarten in Huizen kent Condole nog niet, maar nieuwsgierig is hij wel. Hij kijkt of Condole meer te bieden heeft dan andere digitale condoleancemogelijkheden. Via zijn website biedt hij nu Memori aan, waar hij via de boekjes van ZorgNa van Peter van der Pol terechtkwam. “Die boekjes hebben zoveel betekend. Daar hebben we een goede klik bij en dat blijft zo. Dat blijf je trouw.” Daarnaast biedt bij zijn klanten nog de gedenksite van Closure aan.
Beeld: Condole
Reacties