Log in
Van (natuur)begraven tot afscheid in eigen tuin: een ‘buitenuitvaart’ is meer dan een afscheid in de open lucht. “De natuur leent zich voor symboliek en in eigen tuin stromen de emoties makkelijker”, zegt Claire van der Straaten, voorstander van buitenuitvaarten. Als het maar bij de familie past.
Ingeborg van den Wijngaart

Een afscheidsbijeenkomst op Natuurbegraafplaats De Velden in het Drentse Zuidwolde is een afscheid in de natuur. Op de open ontmoetingsplek is een sprekersplek en een vuurplaats waar voor elke familie bij aankomst het vuur brandt.

De voorzieningen zijn er minimaal, maar het toilethuisje is altijd open, er is een geluidsinstallatie en voor nabestaanden die moeilijk ter been zijn een elektrisch ‘golfkarretje’. Een partytent is niet welkom, maar natuurlijk zijn er paraplu’s. Het weer is vaak de grootste onzekerheid bij een afscheid buiten.

“Die component is altijd spannend, maar je kan veel doen om daarop voorbereid te zijn”, deelt uitvaartbegeleider Claire van der Straaten haar ervaring. Als zelfstandig uitvaartbegeleider verzorgde ze een tiental buitenuitvaarten en in de zes jaar als relatiemanager op natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ‘oneinig veel’. “Ik bezoek sowieso altijd vooraf met