Log in
Voor van alles en nog wat zijn er NEN-normen, ook voor de uitvaartbranche. Binnenkort is de nieuwe uitvaartnorm klaar. Staan de branche strengere regels te wachten?
John Hermse

De uitvaartondernemer moet zijn klanten altijd vragen welke muziek ze willen horen, staat in de nieuwe Europese normen die opgesteld worden voor de uitvaartbranche. Dat klinkt vanzelfsprekend. Maar de nieuwe norm, die een update is van de bestaande NEN-norm, uit 2005, gaat nog wel wat verder: “Als het gaat om live-muziek, moeten stoeltjes beschikbaar zijn voor de musici.”

Dit jaar verschijnt de definitieve versie van de opgefriste norm: het gaat om ‘meer gedetailleerde vereisten’ voor werkmateriaal, voertuigen en zorg voor de overledenen. “Als je het een-op-een over zou nemen, gaat alles op de schop”, zegt Mijndert Rebel, voorzitter van de Stichting Keurmerk uitvaartzorg (SKU). “Het is heel gedetailleerd en er zitten heel andere dingen in dan wij gewend zijn.” Zo moeten prijzen afzonderlijk worden vastgelegd, terwijl in Nederland pakketprijzen zijn toegestaan. Kopieën van rekeningen voor diensten van derden moeten worden bijgevoegd, wat nu in Nederland niet verplicht is. Volgens de nieuwe NEN-norm wordt koeling verplicht.