Log in
Uitvaarten verzorgen voor nabestaanden die niet veel te besteden hebben. Ondernemers doen het af en toe, soms gratis, als een vorm van maatschappelijk ondernemen, maar er zijn ook ondernemers voor wie het hun dagelijks werk is. Tips en tricks.
Marjon Weijzen

Soms is het zweten, komt de betaling pas op de uitvaartdag rond.” Peter Vermeer, uitvaartverzorger in Emmen, herinnert zich een overlijden in Oost-Groningen waarbij uiteindelijk een gemeente in het midden van het land garant stond, de gemeente waar een van de kinderen woonde. “Je wilt immers wel dat je factuur betaald wordt.”

Vermeer, die naast zijn eigen onderneming freelancet voor Meride, verzorgde in tien jaar tijd een keer of drie uitvaarten voor mensen met schulden. Net als veel budgetuitvaartbedrijven werkt Meride met vooruitbetaling, althans bij klanten waarbij daar aanleiding toe is. Maar die laat dus soms wel even op zich wachten. “Binnen 24 uur ligt er een begroting, op kantoor doen ze een creditcheck en controleren ze of de opdrachtgever onder bewindvoering staat, maar het kan wel een paar dagen duren voor duidelijk is wie de opdrachtgever wordt.”