Log in
In Vlaanderen zijn de uitvaarten anders dan in Wallonië, of in Brussel. Ook de coronaregels verschilden flink. Maar net als in Nederland zijn intiemere uitvaarten waarschijnlijk een blijvertje.
Wouter van Aaken

Johan Dexters is de voorzitter van de Belgische Funebra en vertegenwoordigt België in de European Federation of Funeral Services en Fiat-Ifta. In de dagelijkse praktijk runt hij zijn eigen uitvaartonderneming in Antwerpen. In ons gesprek komt telkens naar voren hoe twee landen die zo nabij zijn, zo verschillen.

In België zijn bijna alle crematoria overheidsbezit. Het is mogelijk om er een dienst te houden, maar negen van de tien uitvaarten vinden plaats in het funerarium van de uitvaartondernemer, die ook de urn en de herinneringsproducten verkoopt. Omdat het crematorium de as direct mag meegeven, is het mogelijk om eerst de crematie te doen en daarna de dienst met de urn. Dexters: “In Antwerpen is dit al jaren gewoonte, maar we zien dit nu onder invloed van covid ook steeds meer in andere delen van het land.”

<