Log in
Een rouwdienst met een hele klas in de gymzaal van een school of een herdenking van oma, die de laatste jaren niet zoveel mensen meer zag. Voor de uitvaartondernemer kunnen het heel verschillende klussen zijn. “Probeer er bij een kind iets positiefs in te stoppen.”
John Hermse

Verschillen de uitvaarten van hoogbejaarden met die van baby’s en kinderen, of met die van mensen van middelbare leeftijd? Maria de Greef, directeur van uitvaartbijscholingen -coachinginstituut Funiq, hoeft er niet lang over na te denken. “Die verschillen enorm”, is haar antwoord.

“Als je nog nooit een uitvaart hebt meegemaakt, heb je geen idee wat er komt kijken”, zegt De Greef over ouders die een (jong) kind of zelfs een baby verliezen. “Mensen weten nog niet wat er moet en wat er allemaal mag.” Wat komt er wettelijk allemaal bij kijken, hoe zit het met aangifte doen? De uitvaartondernemer moet ervan uitgaan dat bij het werk bij deze generatie veel feitelijke voorlichting komt kijken. “Zelfs over begraven of cremeren hebben de ouders vaak nog niet nagedacht.”

Vooral bij de uitvaart van pas- of ongeboren kinderen is het contrast tussen leven en dood zo groot dat de ouders veel begeleiding nodig hebben. “Dan gaat het om het hele