Log in
Klanten zijn mondiger en eerlijker over hun financiële situatie. Het leidt tot meer uitvaarten op maat, en – in combinatie met langere betaalregelingen – tot minder wanbetalers, zo ervaart Uitvaartverzorging Kramer.
Marjon Weijzen

De moeder van Carla Verbost overleed plotseling. Net als bij haar vader en broer liet Verbost de uitvaart doen door Uitvaartverzorging Kramer in Arnhem. Haar partner Guus Dijkhuizen was destijds terminaal. “De begrafenis van mijn moeder kostte ruim 13.000 euro”, herinnert Verbost zich. “Guus riep meteen dat hij niet van plan was zo’n bedrag uit te geven.” Samen met Kramer stelden ze een uitvaartplan op voor 3500 euro: familie en vrienden spraken in de aula van een begraafplaats en brachten hem in een stoet vol muzikanten naar zijn (algemeen) graf. Voor een nazit elders betaalden ze nog 250 euro. “Het was minstens zo mooi”, zegt Verbost.

Mondiger, eerlijker

“Dit soort situaties komen tegenwoordig veel voor”, zegt Marlies van Dijk, adjunct-directeur bij Kramer, “mensen zijn tegenwoordig eerlijker over hun financiële situatie, en ze zijn bereid om veel meer zelf te doen.” Voorregelingen komen veel meer voor tegenwoordig. Kramer maakt voor elk budget een uitvaartplan waar geen verlies op gedraaid wordt. “