Log in
Doorwerken tot 67. Hoe blijven uitvaartprofessionals duurzaam inzetbaar? BGNU-directeur Heidi van Haastert: “Soms is een tweede carrière buiten de uitvaartbranche een goed alternatief.”
Marjon Weijzen

“Niet iedereen houdt het vol tot zijn 67ste. Het uitvaartvak vraagt grote inzet, terwijl de ouder wordende mens minder energie heeft. Bovendien moet je anno 2017 ondernemend zijn, commercieel, digitaal competent. Soms is de koek op.” Aan het woord is Heidi van Haastert, directeur van branchevereniging BGNU, en loopbaancoach. BGNU agendeerde ‘duurzame inzetbaarheid’ en organiseert vijf workshops voor de uitvaartbranche. “Durf je eerlijk met je leidinggevende te bespreken dat het werk je te zwaar wordt? Dat is wel nodig, want dan kun je samen op zoek naar oplossingen. Wellicht is er een functie – binnen of buiten de branche- die beter bij jou past, in de levensfase waarin je nu verkeert. Waarschijnlijk ga je minder verdienen, maar als je over een paar jaar ontslagen zou worden krijg je, na de WW, slechts Bijstand. Of, als je partner werkt, helemaal niks.”

Burn-out

Anneke Gastelaars (63), sinds zeventien jaar uitvaartverzorger bij Yarden, kreeg een paar jaar geleden een burn-out. “Achteraf snap ik het