Log in
Je kunt iemand laten ‘voortleven als boom’ – al zijn as opgenomen door die boom – of een boom symbolisch bombarderen tot herdenkboom. Met alle varianten daartussen. En in België kun je met bomen je uitvaart compenseren.
Marjon Weijzen

Voortleven als boom? Boomkweker Danny van Ramshorst introduceerde het concept al in 2006. Hij werkt met een door TNO uitgedokterd proces waardoor in negen maanden tijd een boom de as van één persoon opneemt. Nabestaanden kunnen die dan – al dan niet ceremonieel – op een plaats naar keuze planten. Zijn onderneming Remember in Green liep nogal wat butsen op – ‘verkeerde zakenpartners’ – en Van Ramshorst begon opnieuw met Mijn Boom.

Inmiddels is er ook de Bios Urn op de markt. Voor zo’n 120 euro heb je een biologisch afbreekbare koker met potaarde, waar je een zaadje of stekje naar keuze en de as van je dierbare bij doet. Er zijn bios-urnen voor een kleine of grote tuin en voor een balkon. “Buiten biologisch gekweekt, met een jaar garantie”, vertelt kweker Dick Dorland van Veluwebomen, die samenwerkt met Bios Urn. “Jaarlijks verkopen we er zo’n duizend met plantgoed en tweeduizend losse urnen, waar mensen thuis zelf iets