Log in
Als Dela Yarden overneemt krijgt de uitvaartmarkt een flink waterhoofd. Het aantal spelers op de markt van uitvaartverzekeringen minimaliseert. Welke impact gaat dat hebben? Komt het ontkoppelen van uitvaarten en verzekeren in beeld?
Marjon Weijzen

In sommige regio’s komen straks wel erg veel Dela-crematoria. Bijvoorbeeld rond Nijmegen en Utrecht. Dat constateert Wilco Plaggenborg, directeur van gemeentelijk crematorium en begraafplaatsen Amersfoort. In Utrecht heeft Dela er straks drie binnen een straal van tien kilometer. En dan zijn er nog nieuwe crematoria op komst, in Zeist en op begraafplaats St. Barbara. “Dat kan niet uit”, stelt Plaggenborg, “er gaan crematoria omvallen.” Meta Stevens van het Utrechtse Sens uitvaarten zou het jammer vinden als overal dezelfde Dela-inrichting komt – ”Dela is toch meer Ikea: alles met licht hout en fris oranje-groen’ – , maar verwacht verder niet dat een overname van Yarden door Dela een grote impact zal hebben op haar werk.

Macht legt druk

Dela doet straks 51 procent van de crematies, becijferde Barend van de Kraats, analist van The Alignment House, en zo’n 30 procent van de uitvaarten. “De branche krijgt daarmee een waterhoofd-structuur”, concludeert hij. “Monuta volgt met 9,6 procent van het aantal uitvaarten op grote afstand.