Log in
Coronatijd leent zich goed voor een herbezinning op de teksten die we schrijven voor rouwkaarten en –advertenties. Nabestaanden kunnen tegenwoordig ook met wat frissere bewoordingen ‘met groot leedwezen kennisgeven’ dat een dierbare is overleden.
John Hermse

Aanzegging. Dat klinkt heel formeel. ‘Min of meer plechtige kennisgeving, bekendmaking’ staat er bij het woord in de dikke Van Dale. Maar dat was wel waar een rouwkaart vroeger voor bedoeld was: om een overlijden bekend te maken. Dat is al lang niet meer zo, zegt Hans Bleijerveld, directeur team bijzondere uitvaarten bij Monuta en schrijver van het boek Protocol en etiquette rondom de uitvaart. “Tegenwoordig is een rouwkaart een uitnodiging. De tekst is minder formeel geworden, dat is al jaren aan de gang. Woorden als ‘thans’ en ‘heden’ komen er niet meer op voor.”

In tijden van Corona

Op de rouwkaart kan sinds de uitbraak van de coronacrisis een tekst over de beperkte opzet van een uitvaart niet ontbreken. Volgens Jolien van der Kooij, docent, freelancer en adviseur in de uitvaartbranche, hoeft het woord ‘corona’ dan niet per se te vallen, omdat iedereen toch wel weet wat de aanleiding is voor de kleinere bijeenkomst. “Je kunt het