Log in
Terwijl de ene opleider de komst van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg toejuicht, wil de ander er nog niets van weten of stelt zich afwachtend op. “Eerst maar eens zien wat dat examen inhoudt.”
Femke van den Berg

Marjon Klaassen, directeur van Meander Uitvaartopleidingen, ziet het vakexamen wel zitten: “Ik wil het vak optillen naar een hoger niveau en een nationaal examen kan daaraan bijdragen”, zegt ze. Ook Linda van Santen, opleidingscoördinator bij Docendo, is positief: “Het is goed als we het einddoel samen vaststellen. Maar natuurlijk kan het pad ernaartoe verschillen.” Klaassen: “Dat moet ook in de toekomst vooral zo blijven. Iedereen moet de opleiding kunnen kiezen die het beste bij hem past.”

Grijze muizen

Ook Rachel Zuilhof, programmamanager bij Loi, ziet de voordelen van het vakexamen: “Het wordt duidelijker wat een uitvaartverzorger moet kennen en kunnen. Er komt meer uniformiteit. Dit zorgt voor een professionalisering van het beroep en is een goede manier van kwaliteitsborging.” Die uniformiteit is Geraldine van de Vegte, directeur van Gaandeweg Uitvaart Educatie, juist een doorn in het oog. Ze vreest voor “eenheidsworst” en “grijze muizen”. “Bovendien hebben alle opleidingen al een examen. Wat voegt dit