Lees verder
Uitvaartverzorger en -docent Loes Rooijakkers ontving na de dood van haar moeder boodschappen via medium Erna Rensen. Het hielp haar in het verwerken van haar moeders dood en de breuk met haar vader.
Loes Rooijakkers

Een helderziende doet mij meteen aan Jomanda denken. Ik leerde de nuchtere Erna Rensen kennen tijdens een psychometrieavond. Het cliché werd direct bijgesteld. Mijn uitvaartcollega Manuela en ik organiseerden bijeenkomsten met uiteenlopende thema’s. Deze avond stond in het teken van psychometrie. Oftewel ‘helderziende waarnemingen aan de hand van foto’s of voorwerpen’. Ik was onder de indruk van Erna’s zorgvuldige omgang met nabestaanden die hunkerden naar contact met een gestorven dierbare. Concreet gaf ze met haar Achterhoekse tongval boodschappen door. Het deed de mensen zichtbaar goed.

Moeders taal

In 2016 overleed mijn moeder. Haar dood riep vragen op, hoewel het een euthanasie was. Je zou denken dat er dan tijd genoeg is om open eindjes af te hechten. Daags voor haar dood gaf ze mij haar dagboeken. Dit had ze eerder willen doen maar durfde het niet aan: “Dan ga jij anders over papa denken.” Dat klopt, het contact met mijn vader is verbroken.

Ik reed naar Erna’s praktijk in Aalten waar ook haar opleidingscentrum Coach4All is gevestigd. Een consult wordt vergoed door een aanvullende ziektekostenverzekering. Ik was goed voorbereid met een vragenlijstje, foto’s van mijn moeder en haar sjaaltje. We spraken af dat ze een opname zou maken, zodat ik het na kon luisteren. Ze pakte een foto van mijn moeder en vertelde waar zij nu haar pijn voelde. Dat ‘het’ in haar longen zat. Dat klopte met de fysieke klachten van mijn moeder. Al snel kreeg ze een andere stem, wilde ze anders zitten en gebruikte ze woorden die ik herkende van mijn moeder. Een totaal ander taalgebruik dan dat van Erna. “De hoed en de rand, weet jij dan wat ze bedoelt?” vroeg ze mij. Een van mijn vragen was of mijn moeder wist dat mijn vader ziekelijk manipulatief was. Ik had deze vraag nog niet gesteld. “Ze had emotioneel voor zichzelf alles op de rit, ze wist dat ze zou sterven”, vertelde ze verder.

Deze antwoorden van mijn moeder hielpen mij om haar ellende, die in haar laatste week zo zichtbaar was geweest, los te laten. Om de breuk met mijn vader te accepteren als onvermijdelijk. Natuurlijk werd mijn vragenlijstje niet afgevinkt als een boodschappenlijstje. Vragen over opa en oma van moederskant bleven onbeantwoord. Zelfs na haar dood wilde mijn moeder daar kennelijk niet veel over kwijt.

Verwerken

Na de sessie kwam de coach in Rensen naar boven. Het levensverhaal van mijn moeder is complex. Als ik erover sprak dan stuitte ik in mijn omgeving op platitudes. Ik kwam niet verder en stopte met praten. Erna begreep de complexiteit en ik zette flinke stappen vooruit in mijn verwerking. Een traumatische dood vraagt soms een andere aanpak naast reguliere hulpverlening. Denk ook aan mensen die plotseling iemand zijn verloren, zoals bijvoorbeeld door corona. Ik kan me voorstellen dat er nabestaanden zijn met een hart en hoofd vol vragen. Tijdens een nazorggesprek zet ik mijn netwerk in, voor zakelijke en emotionele begeleiding. Een betrouwbaar medium beveel ik met een gerust hart aan als ik merk dat mensen deze richting willen onderzoeken.

 

Beeld: Lukiyanova Natalia Frenta/shutterstock.com