Log in
Niet in alle landen staan uitvaartondernemers ‘altijd aan’, in Zuid-Europa gaat alles snel, maar in Scandinavië nemen ze weken de tijd voor een uitvaart. Maakt dat uit voor piekbelasting en beleefde werkdruk?
Ingeborg van den Wijngaart

Een maand, binnen die termijn moet een Zweedse overledene zijn gecremeerd of begraven. Toch worden ook in Zweden uitvaartbegeleiders regelmatig uit bed gebeld, want zij verzorgen in het Scandinavische land ook het overledenenvervoer. Ligt de overledene eenmaal in het mortuarium, dan keert de rust terug: gemiddeld zit er 24 dagen tussen overlijden en de afscheidsbijeenkomst, en cremeren of begraven gebeurt in de week erop.

“Dat komt vooral omdat familieleden overal en nergens vandaan moeten komen”, verklaart Ulf Lernéus, CEO van de Zweedse brancheorganisatie voor uitvaartondernemers en vicepresident van de European Federation for Funeral Services (EFFS). “En Zweden willen geen tijd vrij nemen voor een uitvaart. Zeventig procent van de afscheidsbijeenkomsten is op vrijdagmiddag, waardoor voor die dag een wachttijd is ontstaan.”

Niet uit bed

Volgens