Ga door naar hoofdcontent
CursussenOnline cursus Zenvol omgaan met verlies en dood
ZEN.NL

Online cursus Zenvol omgaan met verlies en dood

LocatieOnline
Datum22 februari 2024
Aanmelden
Deze cursus is al geweest.
Afbeelding Online cursus Zenvol omgaan met verlies en dood

Zes online colleges op donderdag van 19.30 – 21.00 uur, start 22 februari 2024, docent Floor Rikken

Na een succesvolle eerste serie van zes lezingen door zenmeester Floor Rikken, nu een tweede reeks van zes colleges voor wie zich (verder) wil verdiepen in dit thema. Verhalen, gedichten en koan uit de zentraditie en daarbuiten zullen als inspiratie worden gebruikt. Het doel is niet alleen kennisoverdracht, maar vooral het vertrouwd raken met verlies en dood. Hierbij is het streven om je eigen verwachtingen, gedachten en emoties beter te leren kennen en meer ruimte te ontwikkelen om naar de gevoelens en ervaringen van anderen te luisteren.

1. Alles is altijd in verandering
Het klinkt eenvoudig: alles is altijd in verandering. Sommige veranderingen omarmen we direct, terwijl we andere proberen te vermijden. Wat zegt het zenboeddhisme over verandering en hoe kunnen we daarmee oefenen? Hoe kijken we vanuit zenperspectief naar ziekte en gezondheid?

2. Erkennen van verlies
In de zenbeoefening leren we om in het moment te zijn, te voelen en te ervaren wat er nu is. Zenvol-zijn daagt je uit om verlies en sterven echt onder ogen te zien. Het vraagt om een kijk op onszelf en ons leven waarin niets vaststaat. Hoe kun je leren daar je aandacht bij te houden en er constructief mee om te gaan?

3. Voelen van verlies
Verlies en sterven gaan gepaard met een breed spectrum aan emoties, sommige tegenstrijdig aan elkaar, sommige meer geaccepteerd dan andere. Hoe blijf je zuiver voelen in turbulente tijden en hoe zet je die ervaring om in inzicht?

4. Leegte en verlorenheid
Rouw is een proces om je aan te passen aan een nieuwe situatie. Hoe ga je om met verlorenheid en leegte? Hoe oefenen we ons om dit te ervaren en daar de potentie van de ontdekken? Hoe vind je opnieuw richting?

5. Verbinding
Na een ingrijpende verandering is de vraag: ‘Wie ben ik nu?’. Hoe kun je je na verlies weer verbinden met iets of iemand, of met het leven in het algemeen? Wat is dan de zin van het leven?

6. Troost en nabijheid
“Hoe pijnlijker het is, hoe waardevoller en verrijkender”, zegt de vrouwelijke zenmeester Shunda Aoyama. Hoe begrijpen wij deze woorden en waarom zijn de uitspraken van zenmeesters soms zo direct? Tot slot, de vraag: Hoe kun je er, met je eigen ervaring zijn voor anderen, vooral in tijden van verlies en wanhoop?

Over de docent
Floor Rikken (1966) is in 2021 benoemd tot zenmeester en sinds 2011 verantwoordelijk voor Zen.nl Utrecht. Voor Zen.nl Nederland begeleidt ze weeksesshins, geeft lezingen en verzorgt trainingen. Als onderdeel van haar eigen training heeft ze tien maanden in Zen Mountain Monastery gewoond. Ook heeft ze de opleiding stervensbegeleiding bij -het NIS (Nederlands Instituut voor Stervensbegeleiding) gedaan. Daarnaast heeft ze ervaring met systemisch werken en als vrijwilliger met het ondersteunen van mantelzorgers bij palliatie thuis. Na haar promotie in de farmacie (1998) werkte ze tot 2011 als manager/adviseur op het gebied van gezondheidsbeleid.

De cursusonline op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur
Voorkennis  is niet vereist
Datadonderdag 22 en 29 februari en 7, 14, 21 en 28 maart 2024
Inhouddeels interactief met voldoende gelegenheid voor vragen
Deelname€125,- en voor fulltime-studenten en cursisten van Zen.nl €99,-
Aanmeldenklik op de rode button hieronder
Terugkijkende colleges zijn exclusief voor deelnemers aan de cursus tot zeven dagen na het college online terug te zien.