Ga door naar hoofdcontent
CursussenTraining Kindertranen
Uitvaartkrachten Academy

Training Kindertranen

LocatieUtrecht
Datum14 november 2023
Accreditatie18 PE punten
Deze cursus is al geweest.
Afbeelding Training Kindertranen

Doel

Op de juiste manier begeleiden van ouders en kinderen van overlijden tot afscheid.

Doelgroep

Uitvaarders die een extra stap in hun dienstverlening willen brengen, die met een aantal praktische handvatten en tools aan de slag willen om – zonder een enorm groot verschil in hun aanpak – een enorm groot verschil in het resultaat willen behalen.

Wat ga je leren

De nieuwste wetenschappelijk onderzochte methoden op het gebied van rouw;

 • hoe je met relatief weinig aanpassing in je aanpak, veel verschil in de uitkomst kunt krijgen;
 • pedagogisch sensitief te zijn, zonder dat je verandert qua rol;
 • adequaat reageren op onverwachte vragen

 

Je leert hoe kinderen van verschillende leeftijden denken en reageren op verlies door overlijden. Door de juiste vragen te stellen en de juiste antwoorden te geven op vragen van kinderen voorkom je kindertrauma’s en onnodig kinderverdriet. Daarnaast krijg je heel veel tips van een zeer ervaren uitvaartprofessional / trainer die gespecialieerd is in het begeleiden van jonge gezinnen waar een ouder komt te overlijden.

Wil jij verder groeien in je vak?

Wil je leren hoe je op professionele wijze ouders adviseert en hoe je met kinderen communiceert. Het verdriet van volwassenen is soms al overweldigend, maar hoe leg je aan een zesjarige eigenlijk uit wat er aan de hand is. Wat vertel je over een crematie? Wat betekent dat woord eigenlijk? En hoe stem je af met ouders hoe je de kinderen meeneemt in het hele proces van overlijden tot afscheid? Dit leer je allemaal in deze korte maar zeer praktische training.

Aanpak van de training

In de training laten we verschillende onderdelen en manieren van pedagogisch handelen voor uitvaarders zien. We behandelen een casus en verschillende methodes. Tijdens de les krijg je voorbeelden, handreikingen, begeleiding en tips van de trainer en feedback van de medecursisten. We bouwen in co-constructie aan een beter toegeruste uitvaarder, dus geen saaie opsomming van de lesstof maar samen actief aan de slag.  Samen met de trainer en met jouw collega-deelnemers brainstorm je over hoe alle tips en tools in jouw praktijk kunt inpassen. Je oefent alle methodes in een veilige omgeving zodat je na de training alles vol zelfvertrouwen toepast.

Onderwerpen / Inhoud

Met deze training kennis en vaardigheden leer je de theorie te verbinden naar de praktijk.

Onderwerpen zijn onder anderen:

 • hoe hersenen functioneren;
 • hoe je jezelf kunt voorbereiden op gesprekken met kinderen;
 • op de meest voor de hand liggende vragen antwoord kunt geven;
 • hoe je kunt bijsturen als omstanders iets onhandigs zeggen;
 • waarom opa na zijn dood mee moest naar de wc.

Resultaten

Na deze training ben je in staat:

 • de meeste kindervragen te beantwoorden;
 • uit te leggen hoe een crematie eigenlijk in zijn werk gaat;
 • wat er met je gebeurt NADAT je bent overleden;
 • leeftijdsadequaat afstemmen op kinderen.

Certificaat

Na dit college ontvangt u digitaal een certificaat van de Uitvaartkrachten Academy en een logo van het certificaat voor o.a. uw website.

PE-punten

18 PE-punten

Docent

Richard Hattink, M.Ed

Gespecialiseerd op de begeleiding van jonge kinderen in tijden van rouw. Dat komt onder andere tot uiting in zijn rol als voormalig hogeschooldocent voor het vak Verlieskunde en de minor Beroepsmatig omgaan met rouw- en verliessituaties en als gastdocent bij de post hbo-opleiding rouwbegeleidingskunde.

Richard is sinds jaren internationaal trainer en spreker op het gebied van rouw bij jongeren. Hij heeft uitvaartspeelgoed ontwikkeld om laagdrempelig met kinderen over de dood te spreken en heeft hij een uitvaartonderneming opgericht die zich specialiseert in de begeleiding van gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd, waarbij een ouder overlijdt.

Hij heeft in de ontwikkeling van het eerdergenoemde uitvaartspeelgoed, onder andere intercollegiaal gehad met Manu Keirse en Robert Neimeyer, respectievelijk de experts in Vlaanderen en Amerika op het gebied van rouwverwerking.

AANMELDEN!