Log in
Op 1 maart 2020 veranderde ik mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel van freelancejournalist naar uitvaartondernemer.
Britt van Uem

Ik koos een handelsnaam, Sonsdaal Uitvaartzorg, die paste bij mijn werkgebied (Arnhem-Noord, Veluwerand) en maakte kennis met collega’s en leveranciers die aansloten bij mijn ambitie (persoonlijke aandacht, levensverhalen vertellen, groen en transparant).

Gewaarschuwd als ik was – ik redigeer vijf jaar een uitvaartmagazine – verdwaalde ik toch al bij mijn eerste uitvaart in de onverbiddelijke werkelijkheid van dure transporten, opbaarkosten en crematoriumwaarheden. De dichtgetimmerde wereld van de gemiddelde uitvaart die in Nederland tussen de 5- en 10.000 euro moet kosten. Uitvaartverzorgers die zichzelf een honorarium gunnen van 1500 tot 2000 euro, ongeacht wat ze daarvoor doen. Degrote spelers die door hun verzekeringspolitiek een monopoliepositie voor zichzelf hebben opgebouwd… Je moet wel erg sterk in je schoenen staan om je idealisme in deze wereld te bewaren, of zoals veel nieuwkomers, hetzelfde spel te willen spelen als de grote jongens. Enfin.