Log in
Een begrip dat ik geregeld gebruik is ‘de heilige week’.
Wouter de Jonge

Het is de tijd tussen het overlijden en de uitvaart van een geliefde, de week die eigenlijk buiten de tijd staat. Ik leg het uit bij een eerste ontmoeting na een overlijden: “Na de begrafenis is jullie moeder nog net zo dood als nu. Maar dan zal het voor jullie toch anders zijn. Ondanks de impact die de dood op jou heeft, gaat het gewone leven dan weer door.”

Bij de meeste uitvaarten die ik begeleid gaat het om oude mensen. Behalve met een eventuele partner, die meestal ook op leeftijd is, heb ik te maken met de kinderen van de overledene, veertigers en vijftigers, met een goed gevuld leven. In die setting vraag ik wat de kinderen van plan zijn te doen in de tijd tot de uitvaart. Gewoon naar het werk gaan of er niets aan de hand is? Ik raad het iedereen af en beschouw het zelfs als vluchtgedrag. Neem rust tussen het regelen van praktische zaken