Log in
Een uitvaart laat zien hoe de familieverhoudingen zijn. Ik heb veel familieconflicten langs zien komen. Bijvoorbeeld van de broer, wiens zus uitvaartondernemer was. Zij regelde vaders uitvaart, gaf blijkbaar geen ruimte aan haar broer en streek ook de rekening op. Integer? Geen idee, want ik was niet bevoegd de kwestie te onderzoeken.
Marliz Schellekens

De onderneming van zus was niet aangesloten bij het Klachteninstituut en alleen de opdrachtgever van de uitvaart kan een klacht indienen. Een andere klacht betrof de zwager, die de kostenbegroting tekende zonder te kijken wát hij exact ondertekende en later door de familie ter verantwoording werd geroepen, omdat zij niet gerekend had op de hoge factuur. Of de broer, die geen afscheid mocht nemen van zijn overleden zus. En natuurlijk de conflicten over de asbestemming.

Wat is uw rol? Feitelijk heeft u alleen te maken met de opdrachtgever: zijn wil is uw wet. Maar dat betekent niet dat u geen rol kunt spelen! U bent immers de deskundige en objectieve derde. U kunt laten weten dat familieleden recht hebben om afscheid te nemen. U kunt het zo regelen dat de opdrachtgever er geen last van ondervindt, buiten de plechtigheid om. Zijn toestemming kunt u schriftelijk laten bevestigen. Het hangt van de situatie af en van uw