Log in
Machteloos kijken we toe wat er zich afspeelt in Oekraïne. Verkrachtingen, plunderingen, martelingen. Middeleeuws aandoende oorlogsretoriek en loopgraven in de Donbas die doen denken aan de Eerste Wereldoorlog. Burgers smeekten Russische soldaten soms om hun dierbaren te mogen begraven en doen dat, bijvoorbeeld in Marioepol, in tuinen en parken. En in een reportage over de gruwelijkheden bij Boetsja werd verteld over lichamen die dagenlang op straat lagen.
Marjon Weijzen

Dat plaatst een themanummer over ‘omgaan met klachten’ wel in een ander perspectief. Zullen we ophouden om het traumatisch te noemen als muzieknummers in de verkeerde volgorde werden afgespeeld?

Niet dat leren van fouten niet belangrijk is. Ik wil al jaren een column over uitvaartmissers. Mijn eigen lijst van uitvaartmissers is eindeloos: na elke uit­vaart heb ik een waslijst aan punten die beter hadden gekund. Elke uitvaart, een waslijst!

Meestal gaat het niet om wereldschokkende zaken. Een verkeerde post­code in de krant, scheef gelopen voor de auto, de linten niet goed leesbaar gedrapeerd, de chauffeur van de rouwauto niet bedankt. Soms is het niet jouw fout, maar de klant kijkt jou er wel op aan: een rouwauto die niet (op tijd) voorrijdt, een dubbel geboekt crematorium…u kent het allemaal wel.