Log in
Een rechter oordeelde dat een dominee zijn jacquet als bedrijfskleding mag aftrekken van de belastingen. Bedrijfskleding voor uitvaartmedewerkers moet aan drie voorwaarden voldoen om onder werkkleding te vallen.
Mr. Frank Post

Ik draag dagelijks een kostuum (de stropdas heb ik een paar jaar geleden afgezworen). Bij thuiskomst ’s avonds verruil ik mijn kostuum snel voor een T-shirt en spijkerbroek (en in de zomer korte broek). Is mijn kostuum nu werkkleding en daarmee aftrekbaar van de belastingen? Voor het uitoefenen van bepaalde beroepen gelden formeel of informeel kledingvoorschriften. Denk aan beroepen waar een uniform gedragen moet worden of beroepen waar gezien de aard van de functie men representatief gekleed moet zijn (of geacht wordt dit te doen). Heeft u rechtstreeks te maken met klanten dan zullen hier meer voorschriften voor gelden dan wanneer u een interne functie heeft.

Voorwaarden werkkleding

Voor de aftrek van werkkleding zijn regels gesteld, die in de meeste gevallen helder zijn. Wat wordt in ieder geval gezien als werkkleding:

  •  Kleding die (bijna) uitsluitend is geschikt om tijdens het werk te dragen (uniform of overall, maar ook de (herkenbare) kleding van een hamburgerketen);
  •  Kleding die achterblijft op de…