Log in
Zelfs in een klein land als Nederland bestaan cultuurverschillen.
Marliz Schellekens

Zo is het onder de rivieren nog vrij gebruikelijk om na de uitvaart een ‘koffietafel’ te serveren. Toen de uitvaartondernemer met de noorderzon vertrok zonder te betalen, trok de restaurateur bij mij aan de bel. Helaas ging deze klacht mijn bevoegdheid te boven: alleen opdrachtgevers kunnen een klacht indienen.

Ook in de uitvaartbranche zijn er cultuurverschillen. Een mooi voorbeeld zag ik toen een Limburgse – zelf werkzaam in de uitvaartbranche – de begrafenis van haar Friese moeder wilde regelen. Moeder was al verzorgd en gekist toen de dochter arriveerde. Moeder was lid van een uitvaartvereniging en met de bode maakte de dochter afspraken hoe de uitvaart verder vorm zou krijgen. Op de dag van de uitvaart kreeg de dochter een formulier te tekenen.

Later bleek dat een opdracht tot uitvaart te zijn, zonder bedragen en zonder dat zij een kopie kreeg. Klaagster rekende op de natura-uitvaart van de uitvaartvereniging, maar moest ongeveer 1700 euro bijbetalen. Dat weigerde ze en zonder overleg werd haar