Log in
Uitvaartverzorgers moesten wachten tot eind maart, maar zagen toen ook bevestigd dat zij van cruciale waarde zijn in tijden van crisis.
Redactie / Nederland

De branche formeerde een crisisteam (bestuursteam coronavirus) dat overlegt met het RIVM en betrokken ministeries en de algemene richtlijnen om het coronavirus in te dammen vertaalt naar de uitvaartbranche.

Uitvaarten tot 30 personen zijn toegestaan, mits iedereen (die niet tot hetzelfde huishouden behoort) 1,5 meter afstand houdt. Overledenen zijn niet meer besmettelijk. (Thuis)opbaren is toegestaan, zowel op bed als in open of gesloten kist. Voor de overledenenverzorging gelden de gewone beschermingsmaatregelen. Ook thanatopraxie mag. Het RIVM staat ook besmette nabestaanden (in de eerste graad) toe om bij de uitvaart te zijn, mits voorzien van degelijk mondkapje. Het crisisteam raadt dit af.

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de Nederlandse uitvaartbranche de crisis niet alleen aan kan, maar er zeer goed mee om gaat. Families hebben in het algemeen begrip voor de maatregelen. Mensen willen zelf ook geen risico lopen of anderen besmetten. Veel uitvaarten zijn daardoor kleiner dan toegestaan. Er worden veel uitvaarten gestreamed, gefotografeerd en opgenomen. Er wordt veel online