Log in
“Het Dela-innovation-team komt binnenkort hier voor een workshop”, glundert de suppoost, als ik voor de tweede keer door de zalen loop waar de installaties en ontwerpen van de tentoonstelling (Re)Design Death te zien en te beleven zijn.
Marjon Weijzen / Kerkrade

Alhoewel, het beleven valt wat tegen. In het inpandige ‘science-museum’ kun je naar hartenlust proefjes doen, maar hier blijft het bij kijken. Jammer, want ik had me wel willen laten aaien door de robot die je kan bijstaan in je laatste levensfase, als je daar geen naasten voor hebt. Alsof ontwerper van de End of lifecare machine, Dan Chen, de coronacrisis al in 2012 voorzag. Je kunt overigens wel horen welke boodschap deze machine een stervende meegeeft. De kern daarvan is: ‘you are not alone’. De spraakopname duurt nog geen minuut en eindigt met ‘we hope you have a pleasant afterlife’.

Op de tentoonstelling zien we ontwerpen die al in de handel zijn, zoals de bios-urn en de portret-urn, of de tolad-staf om as te verstrooien. Maar ook ontwerpen die nooit uitgevoerd zullen worden, omdat ze stuiten op praktische of ethische bezwaren, maar die wel aan het denken zetten. Zoals alternatieve omhullingen (zie ook pag 23-24), ontwerpen om zelf een respectvol