Log in
Uit onderzoek van Monuta blijkt dat een op de zes Nederlanders een uitvaart had willen bijwonen, maar dat door de coronapandemie niet kon. Toch kijkt 80 procent van de direct nabestaanden goed terug op het afscheid dat ze organiseerden.
Redactie

Het onderzoek is uitgevoerd door NL-Eyes onder ruim 2500 Nederlanders. Bijna twee derde (59%) van degenen die niet bij de uitvaart konden zijn, konden wel op afstand een laatste groet brengen of het afscheid volgen. De meeste mensen volgden de uitvaart via een livestream (56%). Ook werden er veel dvd-opnames besteld (40%). De laatste groet werd meestal gebracht in de vorm van een erehaag (23%), een walk- (16%) of drive-through condoleance (5%). Het op afstand bijwonen van de uitvaart wordt door de respondenten als onpersoonlijk beschreven, maar wie hiervan gebruikmaakten vonden het toch fijn dat het kon. De erehaag, de buitenlocatie en livestream zijn alternatieven die mensen waarderen en graag behouden.

Knipsel2

Tabel: Aanpassingen die in verband met coronamaatregelen moesten worden gedaan (meerdere antwoorden mogelijk)

 

Een kwart van de respondenten heeft een tweede herdenking in groter verband gepland, een kwart heeft daar geen behoefte aan en de