Log in
Hoe duur is een gemiddelde uitvaart? Daarover verschillen de meningen. Allerlei bedragen doen de ronde. Het nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) dat vorig jaar onderzocht hoe Nederlanders de uitvaartkosten inschatten, gaat uit van zo’n 7500 euro (gebaseerd op de Consumentenbond, 2016).
Redactie / Amsterdam

Consumenten zouden de kosten zo’n 1500 euro lager inschatten. Volgens vergelijkingssite Uitvaartmarkt.nl is dat bedrag veel te hoog. De offertevergelijker signaleerde in 2017 een daling van de gemiddelde offerteprijs naar 4950 euro voor een begrafenis en 4300 euro voor een crematie. Een ledenpeiling van branchevereniging BGNU leverde gemiddelde uitvaartkosten op tussen de 5000 en 8200 euro, blijkt uit een artikel op Bgnu.nl. Het laatste woord over de gemiddelde kosten van een uitvaart is nog niet gesproken. De Consumentenbond onderzoekt de prijzen opnieuw.

Overigens is het van weinig waarde om te weten of consumenten de gemiddelde uitvaartkosten kunnen betalen. Het gaat erom of ze hún uitvaart kunnen betalen. BGNU is in dit opzicht positief: betalingsproblemen zijn er nauwelijks en de betalingsachterstanden zijn gedaald vergeleken met tien jaar geleden.